Bezoeken

SARLAT, MISSCHIEN WEL HET LEUKSTE STADJE VAN DE DORDOGNE

Sarlat, sinds 1965 officieel Sarlat-la-Canéda, is de hoofdstad van de streek Périgord noir en de laatste paar decennia opgeleefd van ingedut slaapstadje tot het bruisende hart van de Dordogne. Jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen, vooral voor de traditionele markt, de vele historische monumenten en de karakteristieke sfeer die er in het middeleeuwse stadje heerst.

Met dank aan enkele maatregelen van de overheid werd halverwege de jaren ’60 het stof van de honderden jaren oude daken en muren van historische panden afgeblazen en konden diverse gebouwen gerestaureerd worden.

Twee jaar geleden werd ook nog eens Jean Nouvels laatste idee ten uitvoer gebracht: sindsdien kun je in de oude klokkentoren met een liftje omhoog en heb je vanaf daar een magnifiek uitzicht over de daken van het schilderachtige stadje.

Op het plein voor het kerkje, Place de la Liberté, wordt elke zaterdag de traditionele markt gehouden. Maar de markt in het kerkje is zelfs elke dag geopend, afgezien van de donderdag buiten het seizoen. 

Al die toeristen maken Sarlat overigens in het hoogseizoen wel tot een druk stadje. Probeer dan niet met de auto tot op het marktplein te komen, maar parkeer hem net buiten de stad en maak gebruik van de ‘navette’ die ‘s zomers de toeristen vanaf de parkeerplaats naar het centrum brengt.

In de zomermaanden is een bezoek in de avond heel romantisch, met veel optredens en muziek.

Zwemmen in de rivier bij Vitrac, een klein dorp met 900 inwoners, gelegen aan de Dordogne is ook een aanrader. Je kunt daar tevens tevens kano’s huren voor een prachtige tocht over het water. En voor lunch en diner kun je aan de oever blijven in het restaurant Le Chalet.

Een bezoek aan Domme is de moeite waard, hoog gelegen boven de rivier heb je een prachtig uitzicht over de Dordogne en het landschap.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan La Roque Gageac, een stadje tegen de rotsen aangebouwd met een subtropische tuin. Maak daar ook eens gebruik van een rondvaart over de Dordogne.

Fietsen, er zijn speciale routes voor fietsers over oude spoorrails en kleine wegen, alleen voor fietsers en wandelaars, met veel natuurschoon.

Een speciaal avontuur is een ballonvaart over de vele kastelen, het prachtige landschap en de rivier.

Bezoek een van de vele tuinen/parken in de omgeving. Bijvoorbeeld Campagnac met het te bezichtigen kasteel van Campagnac. In de tuin bevind zich een Sequoia Gigantica.

Bij regenachtig weer kunt u de vele grotten bezoeken, of verscheidene museums, voor al deze activiteten is informatie aanwezig in onze gîte.

Er zijn vele culinaire restaurantjes in de omgeving waar het heerlijk vertoeven is in een goede ambiance.

Voor meer informatie bezoek de vele websites over de omgeving (bv. www.sarlat-tourisme.com).